Go Back   Yazılı Soruları-Soru Bankaları-Yaprak Test-2009-2010 Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları > Genel Lise, Anadolu Lisesi , Anadolu Öğretmen Lisesi Yazılı ve Sınav Soruları > Coğrafya Dersi Yazılı ve Sınav Soruları > Coğrafya Soru Bankası ve Testler

Toprak oluşumu, başlıca toprak biçimleri ile ilgili test soruları

Coğrafya Soru Bankası ve Testler
Toprak oluşumu, başlıca toprak biçimleri ile ilgili test soruları Konusunu Görüntülemektesiniz.->TOPRAK OLUŞUMU, BAŞLICA TOPRAK BİÇİMLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI) Soru 1. Ilıman iklim kuşağındaki ormanların alt kısımlarında humus bakımından zengin topraklar aşağıdakilerden ...

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-28-2010, 05:56 PM   #1 (permalink)
Kullanıcı Adı
Moderator
Post Toprak oluşumu, başlıca toprak biçimleri ile ilgili test soruları

          
TOPRAK OLUŞUMU, BAŞLICA TOPRAK BİÇİMLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

Soru 1. Ilıman iklim kuşağındaki ormanların alt kısımlarında humus bakımından zengin topraklar aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kahverengi orman toprakları
B)Podzollar
C)Step toprakları
D)Lateritler
E)Tundra toprakları


Soru 3. Türkiye�de çok çeşitli toprak tipleri görülmektedir. Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Arazinin engebeli olması
B)Erozyonun çok etkili olması
C)Heyelanların sık görülmesi
D)Çeşitli iklim tiplerinin görülmesi
E)Doğal bitki örtüsünün çok çeşitli olması


Soru 4. Laterit topraklar, dönenceler arası kuşağın sıcak ve nemli bölgelerin toprağıdır. Bu bölgelerin bitki örtüsünün gür olmasına rağmen humus miktarı bakımından zayıftır.
Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kimyasal çözülmenin az olması
B)Fiziksel çözülmenin fazla olması
C)Yıllık sıcaklık farklarının az olması
D)Yağış miktarı fazla olduğundan dolayı toprakların fazla yıkanması
E)Akarsuların debilerinin yüksek olması

Soru 5. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde kalkerli kayaçların üzerinde oluşan topraklar aşağıdakilerden hangisidir?

A)Laterit
B)Podzol
C)Tundra
D)Çernezyom
E)Terra-Rossa

Soru 7.Aşağıdakilerden hangisi kayaçların çözülmesi üzerinde etkili değildir?
A)Nem
B)Kayaçların yapısı
C)Sıcaklık
D)Humus
E)Bitkiler

Soru 8.Alüvyonlar, morenler ve lösler taşınmış topraklardır.
Aşağıdakilerden hangisi taşınmış toprakların ortak özelliğidir?
A)Fazla yıkanmış topraklardır
B)Geçirimsiz topraklardır
C)Karbonatlı topraklardır
D)İnce taneli topraklardır
E)Verimli topraklardır


Soru 9.Aşağıdaki şıklarda yazılı topraklardan hangisi Türkiye�de yaygın olarak görülen topraklardandır?
A)Laterit- Kahverengi orman toprağı
B)Terra Rossa �Step
C)Podzol �Çöl toprağı
D)Podzol-laterit
E)Çernezyom-Tundra

Soru 10.Kimyasal çözülme bol yağışlı iklim bölgelerinde görülen bir toprak oluşum şeklidir?
Aşağıdaki yerlerden hangisinde kimyasal çözülme diğerlerine göre daha şiddetli olması gerekir?
A)Sinop
B)Konya
C)Rize
D)Tokat
E)Eskişehir

Soru 11.Kolalüvyal topraklar; yükseklerden taşınan materyallerin yamaç eteklerinde birikmesi ile oluşan topraklardır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi kolalüvyal toprakların özelliklerinden birisi değildir?
A)Erozyon etkisiyle oluşurlar
B)Köşeli ve iri malzemelerden oluşurlar
C)Horizonları gelişmemiştir
D)Delta ovalarında oluşurlar
E)Yapısı daha çok ana kayanın özelliğine bağlıdır

Soru 12. Kayaçların mekanik çözülmesi çöllerde çok etkilidir.
Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Yer şekillerinin engebesiz olması
B)Rüzgâr erozyonunun yaygın olması
C)Akarsu ağının seyrek olması
D)Yağış miktarının az olması
E)Bitki örtüsünün olmaması


Soru 13. Türkiye�nin bazı bölümlerinde podzol topraklar yer almaktadır.
Aşağıdaki bölümlerden hangisinde bu topraklar geniş yer tutar?
A)Batı Karadeniz
B)Kıyı Ege
C)Yukarı Kızılırmak
D)Orta Fırat
E)Ergene

Soru 14.Mekanik çözülme yıllık ve günlük sıcaklık farklarının fazla olduğu yerlerde etkili olmaktadır.
Buna göre aşağıda belirtilen yerlerden hangisin*de bu çözülme şekli daha fazla görülür?
A) 60° enlemleri civarı
B) Ekvator çevresi
C) Kutuplar ve çevresi
D) 30° enlemleri civarı
E) Orta kuşak karalarının batı kıyıları

Soru 15.Topraklar oluşumlarına göre taşınmış ve yerli topraklar olarak iki büyük gruba ayrılır*lar.
Taşınmış topraklara ait olmayan bilgi aşağıdaki*lerden hangisidir?
A)Alüvyon - moren - lös gibi isimler alırlar.

B)Oluşumlarında iklim önemli bir etkendir.
C)Taşınmış toprakların kalınlıkları bazen birkaç yüz metreyi geçebilir.
D)Taşınmış topraklar genellikle verimlidir.
E)Taşınmış toprakları akarsular, rüzgarlar, buzullar gibi dış etkenler oluşturur

Soru 16. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal çözülmenin özelliklerinden birisi değildir?
A) Kayaçların kimyasal yapılarının değişmesi
B) Kurak ve yarı kurak alanlarda az görülmesi
C) Kayalarda erime meydana gelmesi
D) Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde daha çok gö*rülmesi
E) Ülkemizde en çok iç Anadolu'da görülmesi

CEVAP ANAHTARI
1.A 2.C 3.D 4.D 5.E 6.D 7.D 8.E 9.B 10.C 11.D 12.E 13.A 14.D 15.B 16.E

Konu saydam123 tarafından (01-28-2010 Saat 06:21 PM ) değiştirilmiştir.
saydam123 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor Reklam
           
Cevapla

Etiketler
baslica, biçimleri, ile, ilgili, olusumu, sorulari, test, toprak

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kayalarin çözülmesi, Toprak Oluşumu Ve Toprak çeşitleri Nelerdir? eymen33 Coğrafya Ders Notları 0 01-18-2014 07:14 PM
Toprak Ana Nedir Toprak Ana Ne Demektir Toprak Ana Hakkında eymen33 Sosyal Bilgiler Ders Notları 0 06-08-2013 07:02 PM
TOPRAK Nedir TOPRAK Hakkında Bilgi Ve Ders Notu eymen33 Fen ve Teknoloji Ders Notları 0 05-16-2013 10:31 PM
Toprak ve Toprak Erozyonu Nedir Korunma Yolları Nelerdir Hakkında Bilgi eymen33 Fen ve Teknoloji Ders Notları 0 05-07-2013 04:19 PM
Toprak ve Toprak Erozyonu Nedir Toprak ve Toprak Erozyonu Nasıldır Toprak ve Toprak Erozyonu Hakkında eymen33 Fen ve Teknoloji Ders Notları 0 05-04-2013 01:25 AM


Yazılı Soruları-Soru Bankası-Yaprak Test-Ders Notu-Konu Anlatımı-Proje Ödevi- Performans Görevi-Zümre Tutanakları-Yıllık Plan-Etkinlikler, Çalışma Yaprakları Tüm Zamanlar GMT +6 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:43 PM.


Eğitim ve Ögretim