1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda
Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü
Düşlerin yok olmaya başladığı anda
Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü
Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan
Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?
A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6



2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?
A) Annem bir sarma yapar ki sorma.
B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.
C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.
D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.
E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.

3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.
Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?
A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?
A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.
B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.
C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.
D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.
E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.
B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.
C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?
D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.
E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.
B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.
C) İçeride tanıdık kimse yoktu.
D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.
E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.

7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A) İzmir’e giderken beni de götür.
B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.
C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.
D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.
E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.

8. I. O gelince çok sevinmiştik.
II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.
III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?
IV. Araştırma zevki kazanmıştı.
V. Sakın onu bulmadan gelme.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?
A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?
A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.
B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.
C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.
D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.
E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.

11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.
Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?
A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.
B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.
C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.
D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.
E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?
A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.
B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.
C) Geleli çok olmadı, dedi.
D) Evi sora sora bulabildik.
E) Gelir gelmez beni aramış.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?
A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.
B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.
C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.
D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.
E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?
A) Ders çalışırken not tutuyormuş.
B) Akşam olunca eve gider hep.
C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.
D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.
E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.

15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?
A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?
A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.
B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.
C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.
D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.
E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.

17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.
Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.
B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?
C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.
D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.
E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...

18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.
Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?
A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.
B) Geç varıyordu gideceği yerlere.
C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.
D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.
E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.


19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih
I II III
etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini
IV V
açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?
A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?
A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.
B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?
C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.
D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.
E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.

Cevap Anahtarı: 1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B


1. (I) Kimi genç şairler yazdıklarını göndermekle kalmayıp kendileri de gelirler beni görmeye. (II) Dinlerim ya da kendim okurum o gençlerin şiirlerini. (III) Çoğu bakarım sevebileceğim şiirlerden değil. (IV) Güzel, çirkin diye yargılamıyorum şimdi, belki güzel, çok güzel, yıllar bo*yu beğenilecek şiirler; ama benim hoşlandığım türden değil. (V) Mutlaka öylelerini de beğenenler vardır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde "isim-fiii, sıfat-fiil, zarf-fiil"in üçünün de örneği vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

2. Son diye bir şey yoktu sanki. Yaşadığımız an vardı. Düşen kar taneleri arasında eriyenler olsa bile hemen üstüne bir tane daha yağıyordu. Eğer son diye bir şey yoksa, gerçekten kazanmak ya da kaybetmek diye bir şey de yoktu. Yaşanılan süreç vardı sadece. Yaşamın sırrı buradaydı.
Bu parça ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İsim fiil kullanılmıştır.
B) Sıfat fiil kullanılmıştır.
C) Çekim eki alarak adlaşmış sıfat fiile örnek gösteri*lebilir.
D) İyelik eki almış sıfat fiile örnek gösterilebilir.
E) Zarf fiil kullanılmıştır.

3. (I) Çocukken insanları çöp adam gibi yapardık. (II)-Dağlar koni şeklinde olurdu. (III) Evleri de sembolik bir geometriyle resmederdik. (IV) Ağaçlan çizerken bir gövdenin üzerine yaprakları, hatta dalları olmayan bu*lutsu bir yuvarlak oturturduk. (V) En fazla yeşile boyar ve "işte ağaç" derdik.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemsi kullanılmıştır?
A) I. B) II. C)III. D) IV. E) V.

4. Sıfat fiiller de iyelik eki alabilirler.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?
A) Önemli toplumsal yıkımların çoğu, birtakım sav*saklamaların sonucudur.
B) Büyük romancılarımız ve köklü bir roman gelene*ğimiz olmadığı için romanımız kendisini yenileyemiyor.
C) Roman geleneğini özümsememiş birinin romanda gerçek anlamda yenilik yapabilmesi düşünülemez.
D) Genç romancıların talihsizliği, insanları hareketsizlendiren politik ve sosyal hareketlilikten uzaklaş*mış bir dönemde yaşamalarıdır.
E) Önemsenmediğimiz hatalar, ileride başa çıkılama*yacak sorunlar olarak karşımıza çıkar.

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylemsi kullanıl*mıştır?
A) Güneş doğdu mu
Bütün tomurcuklar açacak yapraklarını
B) Kaç güzelliği kurban verdi çağlara
Ne yıllar tükendi ne baharlar.
C) Yollar uzayıp gidiyor bozkırlarda
Ben sessiz sedasız bir yolcu
D) Odamdaki duvarlardan sıkıldım
Yürüsem şöyle bir sahile
E) Tarihin her anı tanıktır bize
İlk kez bu toprakta dinlenmiştik

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil kullanıl*mıştır?
A) Bu yol üzerinde, Dirhemli hariç dört köy daha bu*lunuyordu.
B) Yol üstündeki diğer köylerde de evler ahşaptı, taş malzemeye hiç rastlanmıyordu.
C) Derinkuyu'da dikkatimizi çeken bir başka şey de yan yana sıralanmış çömlekçilerin göz alıcı sergi*leriydi.
D) Kasabanın kuzey sınırında üç derslikli bir ilkokul ile karakol bulunuyordu.
E) İğneli çamlarla çevrili bölge, sahile birkaç kilometre kala daralır;sahile yaklaştıkça çoraklaşır.

7. Heyecanlandım nedense
Hep sevgiden konuşmak istiyorum
Bu dizelerdeki eylemsinin türce özdeşi olan ey*lemsi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?
A) Kağıt kayıkları yüzdürdük Derenin boz bulanık sularında
B) Derdimiz bize yeterken Komşularınki de üstüne tuz biber eker
C) Sevgi bir çocuğun gülen gözleridir Ve özgür bir uçurtmadır gökyüzünde
D) Konarsan güle kon, dikene konma Eski düşmanların dost olur sanma
E) Aydınlığı bu kadar soğutabilmek ne zor Bulutları küçük camlara sığdırabilmek

8. İsim-fıiller bir isim tamlamasında tamlayan ya da tam*lanan olabilir.
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamayı örnek*lendiren bir kullanım vardır?
A) Reşat Nuri birçok roman yazmış olmakla beraber, tiyatroyu çok severdi.
B) Romanlarında tiyatro havasının sezilmesi belki de bundandır.
C) Romanın yanında piyes okumayı da sevdiğini ken*disi de söylerdi.
D) Hayatı her haliyle hoş gören Reşat Nuri'nin kale*minden yüreği burkan bir şey çıkmamıştır.
E) Hayatın yıkıntısını yaşayanlar bu bakımdan belki onu biraz hafif bulurlar.

9. (I) Birkaç gündür süren yağışlı, kapalı ve bulanık havaların acısını çıkarmak ister gibi masmavi berrak gök. (II) Kış ayı için yadırgatıcı, neredeyse tedirgin edici bir sıcaklıkla güneş dört bir yanı kucaklıyor.
(III) Akçıl aydınlıkta dokunmuş bir kumaş gibi dümdüz uzanan yolda, evler arasına serpilmiş yatıyor gün.
(IV) Sağ ve soldaki birçok binaların ardına kadar açıl*mış pencerelerinden havalandırılmak üzere yatak ve yorganlar sarkıyor. (V) İki arkadaş geçerken halı ve kilimlere inen sopalar kısa bir süre bekletiliyor.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde ^ eylemsi kullanılmamıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

10. Bir yazarın kitabının aynı anda birkaç yayınevi tarafından basılması garip geliyor bana. Yazar yaşarken bir yayınevine yayın hakkını verebilir. Bu durumda sade*ce o yayınevi o kitapları basar. Oysa bizde telif sorunu olmadığı için isteyen yayınevi istediği kitabı basıp yayımlıyor. Batı'da yazarın ölümünden yetmiş yıl geç*medikçe, aynı kitabı şu veya bu biçimde birden fazla yayınevi basamaz.
Bu parçada kaç zarf fiil vardır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat fiil kullanılmıştır?
A) Bilinsin bilinmesin, kalıcı ve güzel sözler söyleyen her insan; insanlığa güzellikler sunan bir gönül elçisidir.
B) Kızgınken karar verenler, fırtınalı havada yelken açan gemicilere benzerler.
C) Politika, ehil insanların elinde uygarlık ateşi, cahil ve kurnazların elinde yangın alevidir.
D) Bir edebiyat dergisini gereksiz kılan en önemli şey, o derginin, çevresindeki her şeyi ve herkesi birleş*tirici bir meselesinin olmamasıdır.
E) Sanatçıyla okur arasında kurulan duygu ve düşün*ce bağı, okur, kitabı bitirinceye kadar sürer.

12. Eğer bir ülkede okumayı, kültür sahibi olmayı ve sana*tı seven insanlar rahat bir ekonomik hayat sürme im*kanından yoksun kalıyorsa;buna karşın kitaptan ve sanattan nefret edenler kolayca büyük servetlere eri*şiyorlarsa, o ülkede düzgün giden hiçbir işten söz edilemez.
Bu parçada kaç eylemsi vardır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

13. Yolda iki kişi gidiyor. Biri uzun boylu, biri orta. Geniş yol uzanıp gidiyor, gençlik yıllarının büyücek bir bölü*münü geride bırakan iki kişi hararetli bir konuşmaya dalmış, sağlarına sollarına pek dikkat etmeden, birkaç gündür sürekli yağan yağmurun yer yer göllendirdiği dar kaldırım üzerinde ağır ağır yürüyor.
Bu parçada kaç eylemsi vardır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi (eylemsi) kullanılmıştır?
A) İyi bir yazar, seslendiği okur kitlesinin niteliğini dik*kate alır.
B) Sanatın büyüklüğünü, nedense hala anlayamadık.
C) Siyah beyaz fotoğraflardaki özgür yorum gücü her zaman ilgimi çekmiştir.
D) Gazeteler, İnsanların ilgisini artık çekmiyor.
E) Batılı veya doğulu olsun her insan düş kurar.

15. Sıfat fiiller, tamlayan göreviyle kullanılabilirler.
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya örnek bir kullanım vardır?
A) iki arkadaş az önce köhne ve kapalı bir mahalle kahvesinde oturmuş, sohbet ediyorlardı.
B) Yazarlığın birinci kuralı, en az bir konunun dünya kalitesinde uzmanı olmaktır.
C) Bu kitap, balık tutmayı çok seven; ama bu işi be*ceremeyenlerin el kitabı niteliğindedir.
D) Kitap fuarını ziyaret edenlere kitap almadıkların*dan dolayı kuru kalabalık denmesini doğru bulmuyorum.
E) Yazar edebiyat dünyasına; romanına sahip çık*madığı için kırıldığını söylüyor.

16. Güldürü dergileri, neden bu kadar çok okunuyor sanı*yorsunuz? Onca sorun, çevre kirliliğinin, savaşın, ölü*mün, çıkarcılığın, cahilliğin yer aldığı dünyamızda sevgi, iyimserlik ve neşeye her zamankinden fazla ge*reksinimimiz var da ondan. Bu nedenle hayatınızı da*ha güzel yaşamak istiyorsanız, önce içinizdeki güzel*likleri geliştirin, ortaya çıkarın, sevinin, düşünün, konu*şun, iyimser olun ve bütün bunları elde etmek için de doyasıya gülün.
Bu parçada kaç eylemsi vardır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5


Cevap Anahtarı: 1)A 2)E 3)D 4)E 5)C 6)E 7)E 8)B 9)B 10)B 11)B 12)E 13)E 14)A 15)C 16)C