Go Back   Yazılı Soruları-Soru Bankaları-Yaprak Test-2009-2010 Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları > Genel Lise, Anadolu Lisesi , Anadolu Öğretmen Lisesi Yazılı ve Sınav Soruları > Dil ve Anlatım Dersi Yazılı ve Sınav Soruları > Dil ve Anlatım Soru Bankası ve Testler

Cümlenin ögeleri sorular

Dil ve Anlatım Soru Bankası ve Testler
Cümlenin ögeleri sorular Konusunu Görüntülemektesiniz.->1Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bir sıfat tamlamasıdır? A) Amcam, dersanenin bekçisidir. B) Arkadaşımın dayısı, uzun boyludur. C) Ailenin en küçük ferdi, futbolcudur. D) Herkesten önce eve geleceğini söyledi. E) Beğendiği ...

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10-29-2009, 06:55 PM   #1 (permalink)
Kullanıcı Adı
Moderatör
Standart CÜMLENİN ÖGELERİ

          
1Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bir sıfat tamlamasıdır?

A) Amcam, dersanenin bekçisidir.



B) Arkadaşımın dayısı, uzun boyludur.



C) Ailenin en küçük ferdi, futbolcudur.



D) Herkesten önce eve geleceğini söyledi.



E) Beğendiği kazak çimen yeşiliydi.











2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "özne" açıklaması ile birlikte verilmiştir?



A) Bu ikisi, Yiğit ile Nazlı, sınıfın en çalışkanıdırlar.



B) Toplantıya mutlaka yarın siz de katılacaksınız.



C) Sana, herkesten çok sana güveniyorum ben.



D) Sizden, inanınız, bunu asla beklemiyordum.



E) Ev sahibini hiç mi hiç tanımıyorum bile.











3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bir deyimden oluşmuştur?



A) Ben yüz vermeyince, hemen yanımızdan ayrıldı.



B) Bu acı, tüm konu komşuyu oldukça üzdü.



C) Telefonda, "Bir daha gözüme görünme!" dedi.



D) Üzüldüm, gördüklerim ciğerimi parçaladı.



E) Olur olmaz herkese dil uzatmakta ustadır.











4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne adlaşmış bir sıfattır?



A) Amcam, köpeğine çok temiz bakıyor.



B) Salı gününden beri dedemgil evde yoklar.




C) Çalışkanlar, mutlaka çalışmalarının karşılığını alır.



D) Bizim okul, her yarışmayı mutlaka kazanırdı.



E) Kaleci, en çok göz dolduran oyuncuydu.











5. "Sağlığını yitirerek yatalak bir kadın haline gelen annelerini gören çocuklar, doktorun sözlerine tümüyle hak verdiler."



Bu cümlede aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur?



A) Özne B) Nesne



C) Dolaylı Tümleç D) Yüklem



E) Zarf Tümleci











6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yalnızca sözde özne ve yüklemden oluşmaktadır?



A) Televizyonun arızasını yine düzeltemedi.



B) Ağabeyimin arabasından çalınan teybi, üç gün sonra bulduk.



C) Salonun dün kırılan kapı tokmağı tamir edildi.



D) İki günden beri durmadan bu konuyu tekrarlıyoruz.



E) Geçen yıl, bu sınıflar daha başarılıydı.











7. Aşağıdaki sorulardan hangisi belirtili nesneyi bulmaya yöneliktir?



A) Suyunuzu mu kestiler?



B) Kapıyı böyle kim çalıyor?



C) O saatte evde mi yoktun?



D) Borcunuzu ne zaman ödeyeceksiniz?



E) Derse Ahmet dün mü gelmedi?















8. Aşağıdaki sorulardan hangisi eylemi yapanı bulmaya yöneliktir?



A) Bir hafta sonra Mersin'e mi gidiyorsunuz?



B) Kardeşinle birlikte aynı evde mi kalıyorsunuz?



C) Bu güzel armağanları kime aldınız?



D) Salı günü beni telefonla sen mi aradın?



E) Yeni taşındığınız ev, köşedeki ev mi?















9. Aşağıdaki cümlelerde yer alan deyimlerden hangisi zarf tümleci görevinde kullanılmıştır?



A) Bu çocuğun karnı doysa, gözü doymuyor.



B) Trafiği kazasız atlatmak için gözünü dört aç.



C) Bu yıl kış erken bastırdı; ama bahar da erken geldi.



D) Sıcaklar ortalığı kasıp kavurduğunda yaylaları özlüyorum.



E) Neredeyse yağmur bastıracak, elini çabuk tut.











10. "Yıl sonunda, herkes, istediği üniversiteye yerleşecek."



Bu cümledeki öğelerin sıralanışı, aşağıdakilerin hangisiyle aynıdır?



A) Dükkandaki son malları çok ucuza sattı.



B) Berber çıraklığı yaparak, gelecekteki mesleğine hazırlanıyor.



C) Hafta sonunda, öğrenciler tiyatroya gidecekler.



D) Parasız kitaplar, yakında elinizde olacak.



E) Onun konuşmasına herkes hayran oluyor.











11. Açık salon penceresinden içeri giren akşam rüzgârı, bize bahçedeki çiçeklerin kokusunu taşıdı.



Bu cümlenin öğeleri, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?



A) Nesne - dolaylı tümleç - özne - yüklem



B) Özne - dolaylı tümleç - nesne - yüklem



C) Dolaylı tümleç - özne - özne - yüklem



D) Dolaylı tümleç - nesne - özne - yüklem



E) Özne - nesne - dolaylı tümleç – yüklem











12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğeleri ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?



A) Adını soylu / bir ailenin hayatta kalan tek kişisinden / almıştı.



B) İlk dersimi bir köy odasında yaptığımı / hatırlıyorum.



C) Arkadaşımı / yatılı okul sıralarından beri / görmemiştim.



D) Halk edebiyatımızda / doğa için yazılmış güzel şiirlere / rastlıyoruz.



E) Tatilde nereye gittiğimizi / sana / anlatmalıyım.











13. Aşağıdakilerin hangisinde, nesnenin açıklayıcı olan bir arasöz kullanılmıştır?



A) Az önce yere düşürdüğünü, mavi renkli mendilini, çantasına yerleştirdi.



B) Akşamdan beri, beni her yerde aradığını bana demin söylediler.



C) Şimdi yirmi yaş küçük olmayı, ki mümkün değil, çok isterdim.



D) Beni bu kılıkta görenler, zannediyorum, aklımdan şüphe etmişlerdir.



E) Öğrenciler, sanırım, benden çok sana inandılar.











14. Aşağıdaki sorulardan hangisi, dolaylı tümleci buldurmaya yöneliktir?



A) Dün akşam nereye gitmiştiniz?



B) Sana bu gömleği baban mı aldı?



C) Çantanın içinde ne saklıyorsun?



D) Amcan geziden ne zaman döndü?



E) Seninle neleri tartışacağız?











15. Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme ad tamlaması, cümlenin öznesidir?



A) Psikolojik romanın kahramanlarına zaten bu yakışırdı.



B) Sevginin be****nden elde edilenleri unutmayınız.



C) Kapının zil sesinden bebek de rahatsız oldu.



D) Öğrencilerin ders sorularına bakış açımız farklı.



E) Okuyucu kitlesinin eleştirisi, her zaman değerli sayılmıştır.











17. Aşağıdaki yanıtlardan hangisi, dolaylı tümleçtir?



A) - Ülkemizde verilen eğitim yeterli midir?



- Yeterli değildir.



B) - Sizce bir tiyatro yapıtı nasıl olmalıdır?



- Düşündürücü.



C) - Okuduğun bu roman, sizce kime sesleniyor?



- Aydın okurlara.



D) - Siz neden öykü yazmayı denemiyorsunuz?



- Kendime güvenmediğimden.



E) - Öğrencilerinizden ne bekliyorsunuz?



- Beni gerçekten anlamalarını.











18. "Sessizce aralanan sokak kapılarından çıkan insanlar, şimdi kağnılarla tarlalarına gidiyorlar." cümlesinde aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur?



A) Özne B) Zarf tümleci



C) Dolaylı tümleç D) Nesne



E) Yüklem











19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ortak özne" kullanılmıştır?



A) Oğlu gazeteyi okuyor; babası da onu dinliyordu.



B) Sabah bahçeye baktım; bahçede kimsecikler yoktu.



C) Bugün eski mahalleme gittim; tanıdıkların çoğu taşınmıştı.




D) Kız anlatmaya çalışıyor; annesi, sık sık konuşmasını kesiyordu.



E) Gazeteyi elime aldım; okunmadık yerini bırakmadım.











20. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, sırasıyla, "nesne, özne ve yüklem"den oluşmuştur?



A) İyi söyle, iyi işit.



B) İşleyen demir ışıldar.



C) Sürüden ayrılanı kurt kapar.



D) Bal tutan parmağını yalar.



E) Mızrak çuvala sığmaz.





CÜMLENİN ÖĞELERİ Cevap Anahtarı

1. A

2. B

3. C

4. D

5. B

6. A

7. B

8. C

9. D

10. C

11. B

12. B

13. C

14. D

15. E

16. B

17. C

18. D

19. E

20. A



















editor isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor Reklam
           
Cevapla

Etiketler
cümlenin, ögeleri, sorular

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkçe (8. Sınıf) Cümlenin Ögeleri Nedir Türkçe 8.Sınıf Cümlenin Öğeleri Hakkında Konu Anlatımı Ve Özet Bilgiğler eymen33 Türkçe Ders Notları 0 04-27-2013 05:55 PM
Cümlenin Ögeleri Bulunurken Kullanılacak Sorular Word Belgesi Hemen İndir merew Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları 0 04-18-2012 04:12 AM
Cümlenin Ögeleri Masalı merew Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları 0 04-18-2012 03:50 AM
Cümlenin Ögeleri ile ilgili sorular (cevap anahtarı var) Stalkers Türkçe Soru Bankası ve Testler 0 10-06-2009 01:24 PM
Cümlenin Ögeleri İle İlgili Sorular Stalkers Türkçe Soru Bankası ve Testler 0 10-06-2009 03:51 AM


Yazılı Soruları-Soru Bankası-Yaprak Test-Ders Notu-Konu Anlatımı-Proje Ödevi- Performans Görevi-Zümre Tutanakları-Yıllık Plan-Etkinlikler, Çalışma Yaprakları Tüm Zamanlar GMT +6 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:47 PM.


Eğitim ve Ögretim