Go Back   Yazılı Soruları-Soru Bankaları-Yaprak Test-2009-2010 Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları > Genel Lise, Anadolu Lisesi , Anadolu Öğretmen Lisesi Yazılı ve Sınav Soruları > Dil ve Anlatım Dersi Yazılı ve Sınav Soruları > Dil ve Anlatım Soru Bankası ve Testler

Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test

Dil ve Anlatım Soru Bankası ve Testler
Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test Konusunu Görüntülemektesiniz.->1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü Düşlerin yok olmaya başladığı anda Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli ...

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10-29-2009, 06:56 PM   #1 (permalink)
Kullanıcı Adı
Moderatör
Standart Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test

          
1. Varlığımın yetişemeyeceği uzak zamanlarda

Tıpkı şu andaki gibi tatlı bir akşamüstü

Düşlerin yok olmaya başladığı anda

Okuyucum duyarsa kalp atışına benzer bir gürültü

Bilsin ki benim yüreğimdir içli içli atan

Yukarıdaki dizelerde kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E) 6







2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanıl*mamıştır?

A) Annem bir sarma yapar ki sorma.

B) Bu lokantaya gitmekten vazgeçtik.

C) Çalışırken rahatsız edilmek istemezdi.

D) Kapıyı açınca köpek dışarı fırladı.

E) Çocukları anlayan bir öğretmendi.



3. Parkın ortasında tıpkı bir deniz kıyısı gibi sığ başlayan ve ilerledikçe derinleşen, beton zeminli bir havuz vardı ve dalgalanıp duruyordu.

Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B)3 C)4 D) 5 E)6



4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi tamlama içinde kullanılmamıştır?

A) Terk edilmişliğin acısını içinde yaşıyordu.

B) Konukların geleceğini önceden biliyordu.

C) Dinmiş lodosların uğultusunu dinliyordu.

D) Arkadaşlarına, yüzmenin yararlarını anlatıyordu.

E) Tüm öğrencilere kitap okumayı öneriyordu.



5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sus, kimseler duymasın, duymasın ölürüm ha.

B) Hep düştüğüm uçurumlarda adını gördüm.

C) Söyle, bir daha hangi ana doğurur bizi?

D) Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.

E) Anadolu'yum ben, tanıyor musun beni?



6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

A) Sınav günü yaklaştıkça heyecanı artıyordu.

B) Sevdiği insanları her zaman arar, sorar.

C) İçeride tanıdık kimse yoktu.

D) Bizim düşünen insanlara ihtiyacımız var.

E) Sararmış yapraklar yolları doldurmuştu.



7. Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) İzmir’e giderken beni de götür.

B) Beni unutan gözleri ben de unuttum.

C) Bugün her sıkıntı bizde, her olanak onlardadır.

D) Kıyıda gezerken ayağına çivi batmış.

E) Seni görünce ne yapacağımı şaşırdım.



8. I. O gelince çok sevinmiştik.

II. Tartışma kurallarını bilmiyoruz.

III. Bizim için söylenmedik söz mü kaldı?

IV. Araştırma zevki kazanmıştı.

V. Sakın onu bulmadan gelme.

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ortaçtır?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.



9. "Lambalar yanınca uğultu durur gibi olmuş, sonra yeniden canlanıvermişti." cümlesinde hangi sözcük fiilimsidir?

A) uğultu B) yanınca C) olmuş D) canlanıvermişti E) yeniden



10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Okumayan insan, lütfen tartışmaya katılmasın.

B) Yürekten gelen sözlerle arkadaşını teselli etti.

C) Parayla satın alınan bir şey değildir sevgi.

D) Bu odaya da giren çıkan belli değil.

E) Ara sıra kalbimi yoklayan sızılar artmıştı.



11. Fiilimsi türeten ekler, aynı zamanda eylem anlamı olmayan ad, sıfat ve zarf da türetebilirler. Bu tür sözcükler fiilimsi sayılmaz.

Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiilimsidir?

A) Bu yörede oldukça güzel günlerimiz oldu.

B) insan, biraz da kendi geleceğini düşünmelidir.

C) Ona apartmanın giriş kapısında rastladım.

D) Şirkette olmadığınızı danışmadan öğrendim.

E) Akşamki toplantı için ne giyeceğini bilmiyordu.



12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) yoktur?

A) Sinemadan çıkınca arkadaşını gördü.

B) Sorduğum soruya yanıt alamadım.

C) Geleli çok olmadı, dedi.

D) Evi sora sora bulabildik.

E) Gelir gelmez beni aramış.



13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortaç adlaşmıştır?

A) Yeni gelen, sınıfa bir türlü alışamadı.

B) Koşar adımlarla yanımdan uzaklaştı.

C) Gezilmemiş yerler bu sabah gezildi.

D) Çözülecek soruları yarın getirirsiniz.

E) Gelen mektuplardan bir şey anlamadım.



14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağfiil (ulaç) cüm*leye zaman anlamı katmamaktadır?

A) Ders çalışırken not tutuyormuş.

B) Akşam olunca eve gider hep.

C) Sular kabarınca asma köprü yıkılmış.

D) Sabahleyin gidip arabayı getireceksin.

E) İstanbul’a geldiğinde beni aramalısın.



15. "Onunbizi aradığını duyunca, şaşırdığımızı, ne yapmamız gerektiğini bilemediğimizi hatırlıyorum." cümlesinde kaç fiilimsi vardır?

A) 2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6



16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç vardır?

A) Trenin hareket etmesi oldukça gecikti.

B) Test sorularının cevaplanması sonraya bırakıldı.

C) Dalgalar tekneyi sürükleyip açıklara taşıdı.

D) Bir başına yaşamak sanki kaderiydi onun.

E) Sabahları sahilde yürümek onu dinlendiriyor.



17. ÖYS'de her testin sorularını çözmeye zaman ayırın.

Bu cümlede bulunan fiilimsi türünün benzeri aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) insanlar iyi günler görmek umuduyla yaşarlar.

B) Bizim için ayırdığınız koltuk takımı satıldı mı?

C) İnsan yanınca Kerem gibi yanmalı.

D) Bir işte çalışıp para kazanmalısın.

E) Güneş doğarken Nemrut'ta olmalısın ki...



18. Yarı aralık pencereden içeriye dolan ay ışığına dikti göz*lerini.

Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakiler*den hangisinde yoktur?


A) Kimse, tuttuğu takımın yenilmesini istemez.

B) Geç varıyordu gideceği yerlere.

C) Unutulmuş yazın kırgın yolcusu yüreğini kıyıya vurur.

D) Ormanlık bir alanda yürümeye başladılar.

E) Akşamları olmadık şeyler düşünüyorum.





19. "Konuşmamayı düşündüğü için önce susmayı tercih

I II III

etmiş, sonra giderek ortama ısınıp düşüncelerini

IV V

açıklamış." cümlesinde altı çizili sözcüklerden hangi*si fiilimsi değildir?

A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.



20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış ortaç var*dır?

A) Tanımadığım insanlarla konuşmam.

B) Söylediklerime neden kulak vermiyorsun?

C) Mantıklı tercihler yapmasını söylemiştim.

D) Şu günlerde tatile çıkma ihtiyacı hissediyorum.

E) Anlattığı şeyler hepimizi çok etkilemişti.




Cevap Anahtarı: 1)E 2)A 3)C 4)E 5)B 6)A 7)C 8)C 9)B 10)D 11)E 12)B 139A 14)D 15)E 16)C 17)A 18)D 19)D 20)B





















editor isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor Reklam
           
Cevapla

Etiketler
eylemsiler, fiilimsiler, test

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fiilimsiler (Eylemsiler) 2 Nedir Hakkında Detaylı Konu Anlatımı eymen33 Türkçe Ders Notları 0 04-28-2013 03:40 PM
Fiilimsiler (Eylemsiler) merew Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları 0 04-18-2012 03:24 AM
Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test Soruları Cevapları admin Dil ve Anlatım Soru Bankası ve Testler 0 12-22-2010 02:41 PM
8.Sınıf Türkçe Fiilimsiler Test Soruları Çözümlü admin Türkçe Soru Bankası ve Testler 2 11-03-2010 08:22 PM
8.Sınıf Fiilimsiler Test Soruları Cevaplı admin Türkçe Soru Bankası ve Testler 0 03-20-2010 01:24 AM


Yazılı Soruları-Soru Bankası-Yaprak Test-Ders Notu-Konu Anlatımı-Proje Ödevi- Performans Görevi-Zümre Tutanakları-Yıllık Plan-Etkinlikler, Çalışma Yaprakları Tüm Zamanlar GMT +6 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:51 PM.


Eğitim ve Ögretim