Go Back   Yazılı Soruları-Soru Bankaları-Yaprak Test-2009-2010 Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları > İlköğretim 2.Kademe Yazılı ve Sınav Soruları > İlköğretim Matematik Dersi Yazılı ve Sınav Soruları > İlköğretim Matematik Soru Bankası ve Testler

Oran ve Orantı Problemleri ve Çözümleri

İlköğretim Matematik Soru Bankası ve Testler
Oran ve Orantı Problemleri ve Çözümleri Konusunu Görüntülemektesiniz.->1. y sayısı x+2 ile doğru, 2x-1 ile ters orantılıdır. x=1 için y=6 olduğuna göre x=3 için y nedir? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 2. ...

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-18-2010, 01:08 PM   #1 (permalink)
Kullanıcı Adı
Administrator
Standart Oran ve Orantı Problemleri ve Çözümleri

          
1. y sayısı x+2 ile doğru, 2x-1 ile ters orantılıdır. x=1 için y=6 olduğuna göre x=3 için y nedir?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6


2. Üç kardeşin 5 yıl önceki yaş ortalaması 8 ise, 5 yıl sonraki yaş ortalaması kaçtır?

A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 19


3. a,b,c tamsayılar; a:b:c = 5:7:8 ve 2a+b+c=100 ise, c kaçtır?

A) 32 B) 28 C) 24 D) 20 E) 18


4. a ve (b+c) sayıları sırasıyla 2 ve 3 ile doğru orantılıdır. 3b=2c ve a+b-c=21 ise a'nın değeri aşağıdakilerden hangisidir?

A) 19 B) 24 C) 30 D) 32 E) 35


5. a,b,c negatif tamsayılar olup;
3.a.b = 4.b.c = 5.a.c ve a2 + b2 + c2 = 200 ise a+b+c nin eşiti aşağıdakilerden hangisidir?

A) -12 B) -14 C) -18 D) -20 E) -24


6. (a/b)=(4/7) , c=3d , a.c=4 ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) c ile d doğru orantılıdır.
B) a ile c ters orantılıdır.
C) a ile d ters orantılıdır.
D) b ile d doğru orantılıdır.
E) b ile c ters orantılıdır.
7. (1/3a) = (2/2b) = (1/5c) ve a+b+c = 62 ise, b-c hangisidir?

A) 12 B) 15 C) 18 D) 24 E) 30


8. a.b : a.c : b.c = 3 : 6 : 9 orantısını sağladığına göre a/(b.c) : c/(a.b) oranı nedir?

A) 1/2 B) 3 C) 1/9 D) 1/3 E) 9


9. a,b,c pozitif tamsayılar ve 2/3a = 3/5b = 1/2c ise aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?


A) a<b<c B) a<c<b C) b<c<a
D) c<b<a E) c<a<b


10. a,b,c,d tamsayılar ve
(a/b) = (c/d) = (2/3) ise, (2a+3c)/(2b+3d) oranı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

A) 1/2 B) 1/3 C) 3/4 D) 2/5 E) 2/3


11. (a/0,) = (b/0,0) = (c/0,) veriliyor.
a,b,c sayılarının orantılı olduğu en küçük üç sayma sayısının toplamı kaçtır?

A) 40 B) 42 C) 50 D) 53 E) 56


12. x ve y pozitif tamsayılar olmak üzere,
(x/y) = (y/z) ve x2+2xy+xz = 16y2 ise y/x aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1/4 B) 4/3 C) 1/2 D) 2/3 E) 1/3


13. a,b,c,10,3 sayılarının aritmetik ortalaması 8 dir.
a = (b/3) = (c/5) ise, a kaçtır?

A) 3 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8


14. a,b,c sayıları (1/2) , 3 , 1 sayılarıyla orantılı iken
2a+b+c = 20 ise ( )a ifadesinin değeri nedir?

A) 2 B) 48 C) 8 D) 4 E) 2


15. (a/2) = b = 3c ve a, b, c sayılarının aritmetik ortası 40 ise c kaç olur?

A) 10 B) 20 C) 18 D) 12 E) 14


16. x sayısı y ile doğru, c ile ters orantılıdır. c sayısı t ile ters, m ile doğru orantılıdır. Buna göre;
I. y ile c ters orantılıdır.
II. x ile m doğru orantılıdır.
III. x ile t doğru orantılıdır.
Önermelerinden hangisi yada hangileri doğrudur?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
D) II ve III E) I ve II


17. x, y gerçel sayıları arasında
(x+2)/3 = (2y-1)/5 = 1/2 bağıntısı olduğuna göre, (2x-5)/(3y+3) ifadesinin eşiti nedir?

A) 1/11 B) (-2/3) C) (-8/11)
D) (-1/2) E) (-8/5)


18. a.b<0 değerleri için 5a2-3ab-2b2 = 0 ise;
(2a+3b)/(4a-5b) kaçtır?

A) 2/5 B) 1/4 C) -1/3 D) -4 E) -4/7


19. a/b = c/d = e/f = k orantısından,
(4a+18)/(4b-2d+3t) = k orantısı elde ediliyor.
c-2e = -6 olduğuna göre c+e toplamı nedir?

A) 14 B) -14 C) 12 D) 10 E) -10
20. Bir ikizkenar üçgenin çevresi 84 cm dir. Üçgenin eşit kenarlarından birinin tabana oranı 2/3 olduğuna göre eşit kenarlardan biri kaç cm dir?

A) 18 B) 22 C) 24 D) 26 E) 30


21. 2 traktör 2000 dönüm tarlayı günde 10 saat çalışarak 20 günde sürerse, aynı güçte 5 traktör günde 5 saat çalışıp 1000 dönüm tarlayı kaç günde sürer?

A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 10


22. 3 kg yaş üzüm kuruduğunda 1200 gr geldiğine göre 800 gr kuru üzüm elde etmek için kaç kg yaş üzüme ihtiyaç vardır?

A) 2,4 B) 2,2 C) 2 D) 1,8 E) 1,4


23. 20 kız ve 30 erkek öğrenciden oluşan bir grubun yaş ortalaması 10 dur. Erkek öğrencilerin yaş ortalaması 12 ise kız öğrencilerin yaş ortalaması kaçtır?

A) 11 B) 10 C) 9 D) 8 E) 7


24. 8 işçi günde 5 saat çalışarak 18 günde bir işin %60 ını yapıyorlar. 25 işçi günde 6 saat çalışarak aynı işin tamamını kaç günde yaparlar?


A) 8 B) 7 C) 6 D) 5 E) 4


25. Bir grup kız ve erkek öğrenci sayıları sırasıyla 5, 4 ve 9, 6 orantılı ise grupta en az kaç öğrenci vardır?

A) 27 B) 25 C) 24 D) 23 E) 21


26. Bir ressam sarı, mavi ve kırmızı boyaları ağırlıkları bakımından sırayla 3:4:6 oranında oranında karıştırarak, 260 gramlık bir karışım elde etmek istiyor. Kırmızı boyadan kaç gram alması gerekiyor?

A) 60 B) 80 C) 100 D) 120 E) 160



CEVAPLAR; 1-B, 2-D, 3-A, 4-C, 5-E, 6-D, 7-C, 8-C, 9-E, 10-E, 11-D, 12-E, 13-A,



14-B, 15-D, 16-C, 17-C, 18-C, 19-B, 20-C, 21-D, 22-C, 23-E, 24-A, 25-B, 26-D
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor Reklam
Cevapla

Etiketler
cozumleri, oran, oranti, problemleri

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Oran Ve Orantı Soruları 6. Sınıf merew Sbs Deneme Sınavları 0 06-20-2012 10:42 PM
6.Sınıf Oran ve Orantı Örnek Sorular ve Çözümleri Konu Testleri admin İlköğretim Matematik Soru Bankası ve Testler 0 03-14-2010 05:00 PM
Oran-Orantı test [indir] admin Matematik Soru Bankası ve Testler 0 10-08-2009 01:37 AM
5. Sınıf Matematik Oran Orantı Problemleri editor 5. Sınıf Soruları, Soru Bankaları ve Testleri 0 10-03-2009 05:45 PM
Oran Orantı Konu Anlatımı Örnek Çözümleri Test Soruları editor İlköğretim Matematik Soru Bankası ve Testler 0 10-03-2009 05:39 PM


Yazılı Soruları-Soru Bankası-Yaprak Test-Ders Notu-Konu Anlatımı-Proje Ödevi- Performans Görevi-Zümre Tutanakları-Yıllık Plan-Etkinlikler, Çalışma Yaprakları Tüm Zamanlar GMT +6 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:12 AM.


Eğitim ve Ögretim