Go Back   Yazılı Soruları-Soru Bankaları-Yaprak Test-2009-2010 Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları > İlköğretim 2.Kademe Yazılı ve Sınav Soruları > Sosyal Bilgiler Dersi Yazılı ve Sınav Soruları > Sosyal Bilgiler Soru Bankası ve Testler

TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr Antlaşması, Düzenli Ordunun Kurulması Konu Testi

Sosyal Bilgiler Soru Bankası ve Testler
TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr Antlaşması, Düzenli Ordunun Kurulması Konu Testi Konusunu Görüntülemektesiniz.->1. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaların özelliklerinden biri değildir? A) İtilaf Devletleri ve İstanbul Hükümeti’nin kışkırtması sonucunda çıkmışlardır. B) Anadolu halkının çoğunluğu bu ayaklanmalara katılmıştır. C) Ülkede geçici olarak ...

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03-25-2010, 04:34 AM   #1 (permalink)
Kullanıcı Adı
Administrator
Standart TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr Antlaşması, Düzenli Ordunun Kurulması Konu Testi

          
1. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaların özelliklerinden biri değildir?

A) İtilaf Devletleri ve İstanbul Hükümeti’nin kışkırtması sonucunda çıkmışlardır.
B) Anadolu halkının çoğunluğu bu ayaklanmalara katılmıştır.
C) Ülkede geçici olarak huzursuzluğa sebep olmuştur.
D) Kurtuluş Savaşı için önemli bir engel olmuştur.








2. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Mücadele yanlısı olup da, daha sonra TBMM’ye karşı olanların çıkardığı ayaklanmalardan biridir?

A) Yozgat Ayaklanmaları
B) Çerkez Ethem Ayaklanması
C) Halifelik Ordusu
D) Afyon Ayaklanması








3. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmalardan biri değildir?

A) Kavalalı Mehmet Ali Paşa Ayaklanması
B) Yozgat Ayaklanması
C) Milli Aşiret Ayaklanması
D) Düzce- Hendek, Adapazarı Ayaklanması







4. Aşağıdaki olaylardan hangisiyle Kuva-yımilliye birliklerinin görevi sona ermiştir?

A) Düzenli ordunun kurulmasıyla
B) TBMM’nin açılmasıyla
C) Sivas Kongresi’nin toplanmasıyla
D) Erzurum Kongresinin toplanmasıyla

5. TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmak amacıyla alınan tedbirler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?


A) Ankara Müftüsü’nün Ulusal Mücadeleyi öven fetva yayınlaması

B) İstiklâl Mahkemeleri’nin kurulması
C) Hıyanet-i Vataniye kanununun çıkarılması
D) Anayasanın kabul edilmesi








6. Aşağıdakilerden hangisi Kurtuluş Savaşı yıllarında diğerlerinden sonra gerçekleşmiştir?

A) İşgallere karşı protesto mitinglerinin düzenlenmesi
B) Milli derneklerin birleştirilmesi
C) Düzenli ordunun kurulması
D) Yeni bir meclisin kurulması








7. Aşağıdakilerden hangisi Misak-ı Milliye tamamen ters düşer?

A) Sevr antlaşması
B) Lozan Antlaşması
C) Ankara Antlaşması
D) Gümrü Antlaşması







8. TBMM tarafından Milli Mücadele sırasında çıkarılan Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orduya ekonomik gelir sağlamak
B) Askerlik işlemlerini kolaylaştırmak
C) TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmak
D) Yararlı dernekleri birleştirmek



9. Kurtuluş Savaşı’nda TBMM’ye karşı çıkan isyanların bastırılması için aşağıdaki tedbirlerden hangisi alınmıştır?

A) Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarıldı
B) Yeni bir hükümet kuruldu
C) Olağanüstü hal ilan edildi
D) İsyancıların cezalandırılmayacağı bildirildi.



10. TBMM’ye karşı çıkan isyanların ortak amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

A) TBMM’nin devamlılığını engellemek
B) Bağımsız devlet kurmak
C) Anadolu hareketini zayıflatmak
D) Ulusal direnişe son vermek







11. Osmanlı Devleti’nin parçalanıp siyasal ve ekonomik açıdan yok olmasına yönelik olan Sevr Antlaşmasının koşulları İtilaf Devletleri tarafından hiçbir zaman uygulanamamıştır.

Aşağıdakilerden hangisi Sevr Antlaşması’nın kağıt üzerinde kalmasının nedenleri arasında yer almaz?

A) TBMM Hükümeti’nin antlaşmayı kabul etmemesi
B) Osmanlı Devleti’nin antlaşmanın koşullarına tepki göstererek Rusya ile İttifak kurması
C) Anadolu’da Milli mücadelenin başarılı olması
D) İtilaf Devletleri’nin yeni bir savaşı göze alamaması






12. Kurtuluş Savaşı’nda TBMM’nin kazandığı ilk siyasi ve askeri zafer aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gümrü Antlaşması
B) Moskova Antlaşması
C) Lozan Antlaşması
D) Londra Antlaşması


13. Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Hükümeti’nin TBMM’nin çalışmalarını engellemek amacıyla gerçekleştirdiği faaliyetlerden birisi değildir?

A) TBMM’ye karşı çıkan isyanları desteklemesi
B) Misak-ı Milli kararlarını kabul etmesi
C) Halife ordusunun Anadolu’ya gönderilmesi
D) Sevr Barış Antlaşması’nı imzalaması




14. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın hükümlerine uymayarak birliklerini terhis etmeyen komutan aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsmet İnönü
B) Ali Fuat Cebesoy
C) Kazım Karabekir
D) Rauf Orbay




15. Kurtuluş Savaşı’nda silahlı mücadelenin sona erdiği ilk cephe aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doğu Cephesi
B) Batı Cephesi
C) Güney Cephesi
D) Trakya Cephesi




16. Aşağıdaki ayaklanmalardan hangisi diğerlerinden daha sonra başlamıştır?

A) Anzavur Ayaklanması
B) Bolu – Düzce Ayaklanması
C) Afyon – Konya Ayaklanması
D) Kuvayımilliye Ayaklanmaları




17. Kurtuluş Savaşımızın sonuçları düşünüldüğünde, padişah ve taraftarlarının aşağıdakilerden hangisini dikkate almadığı söylenebilir?

A) Saltanatın gücünü
B) İtilaf Devletleri’nin gücünü
C) Türk milletinin gücünü
D) Sevr Antlaşmasını


18. İstanbul Hükümeti, zamanın şeyhülislamından alınan fetva ile Milli Mücadele hareketi’ni halifeye karşı bir
ayaklanma olarak ilan etmekteydi.

TBMM buna karşılık aşağıdaki önlemlerden hangisine başvurmuştur?

A) İstanbul Hükümeti ile bağlantılar kesilmiştir
B) Şeyhülislamın fetvalarını çürütücü karşı fetvalar yayınlatılmıştır
C) Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarılmıştır.
D) İstiklal Mahkemeleri kurulmuştur






19. TBMM’ye karşı çıkan isyanların bastırılmasında aşağıdaki kuvvetlerin hangisinden faydalanılmamıştır?

A) Çerkez Ethem’in
B) Demirci Mehmet Efe’nin
C) Yörük Ali’nin
D) Kazım Karabekir Paşa’nın




20. Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Hükümeti tarafından desteklenen isyanlardan biri değildir?

A) Doğu Karadeniz Rumları’nın çıkardığı ayaklanmalar
B) Konya Ayaklanması
C) Milli Aşiret Ayaklanması
D) Bolu-Düzce Ayaklanması







21. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaların sonuçlarından biri değildir?

A) Düşmanın ilerleyişini hızlandırmıştır.
B) Genel asayiş bozulmuştur.
C) Boşyere kardeş kanı dökülmüştür.
D) Mili mücadele hareketi sona ermiştir.


22. Aşağıdaki ayaklanmalardan hangisi düzenli ordunun kurulmasından sonra çıkmıştır?

A) Anzavur Ayaklanması
B) Yozgat Ayaklanması
C) Çerkez Ethem Ayaklanması
D) Konya Ayaklanması



23. Aşağıdaki olaylardan hangisi diğerlerinden daha önce gerçekleşmiştir?

A) TBMM’nin açılışı
B) Sevr Antlaşması’nın imzalanması
C) Gümrü Antlaşması’nın imzalanması
D) Hıyanet-i Vataniye Kanununun çıkarılması


24. TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmalardan hangisi doğrudan İstanbul Hükümeti tarafından yürütülmüştür?

A) Milli Aşiret Ayaklanması
B) Kuva-yı İnzibatiye Ayaklanması
C) Afyon Ayaklanması
D) Konya Ayaklanması


25. Aşağıdakilerden hangisi TBMM’nin Anadolu’da çıkan isyanlara karşı aldığı önlemlerden biri değildir?

A) İstiklal Mahkemelerinin kurulması
B) Hıyanet-i Vataniye Kanununun çıkarılması
C) Egemenlik hakkının padişaha ait olduğunun açıklanması
D) İstanbul Hükümetiyle bütün ilişkilerin kesilmesi




1.B 6.C 11.B 16.D 21.D
2.B 7.A 12.A 17.C 22.C
3.A 8.C 13.B 18.B 23.A
4.A 9.A 14.C 19.D 24.B
5.D 10.B 15.A 20.A 25.C
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor Reklam
Cevapla

Etiketler
antlasmasi, ayaklanmalar, duzenli, karsi, konu, kurulmasi, ordunun, sevr, tbmm’ye, testi

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
I.TBMM'nin Açılması , Tepkiler ve Sevr Antlaşması Test Soruları ve Çözümleri Oku admin Tarih ve İnkilap Tarihi Soru Bankası ve Testler 0 03-27-2013 12:18 PM
TBMM'nin Açılması ve TBMM'ye Karşı Çıkan Ayaklanmalar zeyrekli Sosyal Bilgiler Ders Notları 0 11-21-2012 02:15 AM
TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr Antlaşması, Düzenli Ordunun Kurulması Sorular admin Sosyal Bilgiler Soru Bankası ve Testler 0 03-25-2010 04:34 AM
TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr -Düzenli Ordu Genel Tekrar Soruları admin Sosyal Bilgiler Soru Bankası ve Testler 0 03-25-2010 04:33 AM
I. TBMM, Wilson İlkeleri, Sevr Antlaşması, Cepheler Soruları nuh1986 Tarih ve İnkilap Tarihi Soru Bankası ve Testler 0 11-01-2009 05:03 PM


Yazılı Soruları-Soru Bankası-Yaprak Test-Ders Notu-Konu Anlatımı-Proje Ödevi- Performans Görevi-Zümre Tutanakları-Yıllık Plan-Etkinlikler, Çalışma Yaprakları Tüm Zamanlar GMT +6 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:15 PM.


Eğitim ve Ögretim