701- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır?

a) Ben büyüyünce doktor olacağım.
b) Bize söz verdi, yarın gelecek.
c) Çalışanlar akşamları erken yatar.
d) Kardeşlerimle yarın maça gidiyoruz?


702- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip kayması vardır?

a) Dün akşam tatilden döndü.
b) Buraya iki haftadır uğramadı.
c) Her zaman burnunun dikine gidiyor.
d) Geleceğini daha yeni öğrenmiş.

703- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

a) Son romanı,Yağmur’un Elleri,yakında piyasaya çıkacak.
b) Hava bugün oldukça Güneşli ve sıcaktı.
c) Tufan ve Gökhan,Çiçek sokakta oturuyor.
d) Ter temiz bir masa örtüsüne kahve döktüm.


704- Aşağıdaki cümlelerde yer alan birleşik eylemlerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Sonunda gelebildiniz.
B) Olacakları hissettim.
C) Saatlerce televizyon seyretti.
D) Kapı çaldı zannettim.


705- “Bizim Abant’a ikinci gidişimiz. İki üç sene önce yağmurlu bir gündü. İyi bir araba ile yarım saat süren,insanı gittikçe daha sıkı sıkı kucaklayan orman yolu. Yağmurda ne olur bilmem;ama kurak havalarda gayet rahat. Üç dört ay önce Uludağ’ın Kirazlı Yaylası’nı görmüştük. Ressam gözü ile Abant’ın yanında Kirazlı Yayla’nın pek sözü olmasa gerek.”

Yukarıdaki parçanın anlatımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Betimleme ve öyküleme bir arada kullanılmıştır.
B) Karşılaştırma yapılmıştır.
C) Kişileştirmeden yararlanılmıştır.
D) Sadece öznel anlatıma yer verilmiştir.

706- Aşağıdaki fiillerin hangisinde kip eki kendi anlamı dışında kullanılmıştır?

A) Yarın bize gelecekler.
B) Uçağı akşama kalkıyor.
C) Her gün bu saatte markete gider.
D) Babam gazetesini okuyor.
707- ‘ Ağaçtan düşeyazdım’ cümlesindeki fiilin yapı bakımından benzeri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bir gün sıkıntılar bitecek,sabret.
B) Kardeşim dün çok hasta olmuş.
C) Ben bu ağaca tırmanabilirim.
D) Dedem savaşta esir düşmüş.

708- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Yemeklerin hepsi bitmişti.
B) Belediye caddeyi kapattı.
C) Bize güzel bir hediye verdi
D) Eski bir konakta oturuyordu.
709- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Hava karardığı için işi bıraktık.
B) Çok sevdiği için ayrılmak istemiyordu.
C) Düşmemek için kardeşinden destek alıyordu.
D) Öfkelendiği için doğru düşünemiyordu.


710- Dertlerini, sevinçlerini, kaygılarını arkadaşlarıyla paylaşanlar eşsiz bir dost olur. Ancak bu sıkıntılarını, mutluluklarını, şüphelerini karanlık odada kumbarasından çıkarıp kalemiyle paylaşanlar eşsiz bir yazar olur.

Paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tüm duygularımı arkadaşlarımızla paylaşmalıyız
B) İyi bir dost, iyi bir yazar demektir.
C) İyi bir yazar duygularını biriktirip eserlerine aktarandır.
D) Farklı duyguları eserlerinde anlatan yazarlar başarılıdır.


711- “Bakarım – sürüyor – yaklaşacak”

Yukarıdaki eylemler sırasıyla hangi zamanlarla çekimlenmiştir?

A) Geniş zaman-gelecek zaman-şimdiki zaman
B) Geçmiş zaman-gelecek zaman-şimdiki zaman
C) Geniş zaman-şimdiki zaman-gelecek zaman
D) Gelecek zaman-şimdiki zaman-geniş zaman


712- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zaman kayması vardır?

a) Yarın İstanbul’a gidiyorum.
b) Her sabah bir bardak süt içer.
c) Haftaya Cuma okul tatil olacak.
d) Dün okula geç kalmış.

713- Aşağıdaki birleşik fiillerden hangisi yardımcı fiille oluşmuştur?

a) Sınavdan düşük not alınca kendimi kötü hissettim.
b) Soruyu doğru cevaplayınca öğretmenin gözüne girdi.
c) Bu soruyu herkes çözebilir.
d) Bardakları da yıkayıver.

714- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır?

A) Gelecek yıl artık liseli oluyoruz.
B) Ablam bütün yıl bana ders çalıştırdı ama nafile.
C) Marketten bir aylık erzağımızı aldık.
D) Televizyondaki bu dizileri izlemekten bıkmadın mı?
715- Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik fiildir?

A) Geliverdi B) Gelmezdi C) Gelecekmişler D) Gelsin


716- Yayımladığı romandan sonra alıcılarını dış dünyaya kapamış, yapılan yorumlarla ilgilenmeyen bir yazarın bir dahaki romanında eksiklerini gidermesi mucizelerle doğru orantılıdır.

Paragrafta vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?


A) Yazarın başarısı çok yazmayla doğru orantılıdır.
B) Başarılı yazar diğerlerinden farklı olandır.
C) Mucizelere inanmayan yazar başarılı olamaz.
D) Başarılı olmak isteyen yazar tepkileri ölçmelidir.


717- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipi farklıdır?

A) Beni oraya götürmelisin.
B) Gişede arkadaşımı gördüm.
C) Sana her zaman inanır.
D) Konuklar bu gece gelecek.


718- Aşağıdakilerden hangisinde şimdiki zaman kipi geniş zaman anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır?

A) Onun buradan taşındığını duyuyorum.
B) Sınav sonuçlarını merakla bekliyor.
C) O her zaman büyüklerinin sözünü dinliyor.
D) Unutma yarın işe başlıyorsun.




719- “Kendine ve muhataplarına saygılı olan insanlar, başkalarıyla olumlu, sağlam, güçlü ilişkiler kurabilirler. Ancak, başkalarıyla ilişki kurabilmek kadar, kurulmuş ilişkileri sürdürebilmek de önemlidir. Hatta, meseleye sonuçları açısından bakılırsa, kurulmuş ilişkileri devam ettirebilmek daha çok önem taşır.”

Parçaya göre en önemli olan nedir?

A) Kendine karşı saygılı olmak.
B) Başkalarına karşı saygılı olmak.
C) Başkalarıyla olumlu, sağlam, güçlü ilişkiler kurabilmek.
D) Kurulmuş ilişkileri sürdürebilmek.




720- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman (anlam) kayması yapılmıştır?

A) Genç adam sevgilisini görmeye sabah erkenden gider.
B) Her yıl tatil için Bodrum’a gideriz.
C) Baktığımda karşıki dağlarda gelincikleri görüyorum.
D) Büyüklerini her zaman ziyaret etmelisin.


721- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön yargı söz konusudur?

A) Bu kez kalbini kazanmayı başaramayacaksın.
B) Selin bu yıl sınavı kazanmış.
C) Okulun camlarını sokaktaki çocuklar kırmış olabilir.
D) Sen de bizimle sinemaya gelmek istemez misin?


722- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'güzel' kelimesi zarf görevinde kullanılmamıştır?

A) Öğretmenimiz çok güzel konuşurdu.
B) Bu, hayatımda okuduğum en güzel romandı.
C) Dün gece kar ne güzel yağdı,değil mi?
D) Öyle güzel uyuyordu ki uyandırmaya kıyamadım.


723- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin kökü ötekilerden farklıdır?

A) Ailede herkes aynı takımı tutuyordu.
B) Yazı türlerinden en beğendiğim tür makaledir.
C) Gazeteler erkenden bizlere ulaşır.
D) Annem bu olaya çok üzüldü.





724- “Rüzgarlık”,”kitaplık” sözcükleri için aşağıdakilerden hangisi uygundur?

A) Çoğul isim- basit isim- tür ismi
B) Teklik ismi - türemiş isim- tür ismi
C) Türemiş isim- teklik ismi- özel isim
D) Türemiş isim- çokluk ismi- tür ismi

725- Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, kipi yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) İyilik et kele, övünsün ele.
B) Kara gün kararıp kalmaz.
C) Ağaç yaş iken eğilir.
D) Ağacı kurt insanı dert yer.






CEVAP ANAHTARI ( 701/ 725)
701 D 711 C 721 A
702 C 712 A 722 B
703 A 713 A 723 B
704 A 714 A 724 B
705 A 715 A 725 A
706 B 716 D
707 C 717 A
708 B 718 C
709 C 719 C
710 C 720 A